Inspectie bij Mossack Fonseca na klacht vanwege piraterij

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Panamees parket heeft gisteren het advocatenkantoor Mossack Fonseca geïnspecteerd, na de klacht die het kantoor had ingediend vanwege piraterij in het schandaal rond de "Panama Papers". Dat maakte een advocaat van het kantoor bekend. Het gaat om de speciale divisie van het parket die bevoegd is voor overtredingen rond intellectuele eigendom en informaticaveiligheid. "Op het einde van de dag heeft het openbaar ministerie de kantoren visueel geïnspecteerd", aldus de advocaat van het advocatenkantoor, Elias Solano. Die zei nog dat het lek dat aan de basis van het "Panama Papers-schandaal" ligt een schending is van "de informaticaveiligheid, wat men doorgaans hacking noemt".

De inspectie had niets te maken met het onderzoek naar de inhoud van de documenten, noch met de onderzoeken in andere landen. Volgens Solano heeft die inspectie wel te maken met de klacht die het kantoor heeft ingediend voor piraterij en diefstal van documenten. "Men zoekt eindelijk de echte criminelen", zei Ramon Fonseca, een van de stichters van het kantoor.

De Panama Papers bevatten 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De documenten geven inzage in honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in 21 offshoreparadijzen wereldwijd. Op de lijst staan ook 732 Belgen of mensen die in ons land wonen.

bron: Belga