Tweede fraudeur bij Studio 100 heeft bekend

20150322 - SCHELLE, BELGIUM: Josje, Kristel and Karen of K3 perform during a press moment for the shooting of the clip of the new single 'K3 Loves You' in Studio 100 in Schelle, Sunday 22 March 2015. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM

In het onderzoek naar de aanzienlijke fraude bij Studio 100 heeft een tweede verdachte bekend dat er fictieve facturen overgemaakt werden aan het bedrijf. Dat heeft het Antwerps parket gemeld. De 49-jarige aangehouden verdachte is de zaakvoerder van een van de vennootschappen die de facturen overmaakte. De rol van de andere verdachte, de 44-jarige M.S., wordt nog volop onderzocht.

Het onderzoek werd op gang getrokken nadat Studio 100 zelf aan de alarmbel trok. De twee verdachten zijn momenteel aangehouden op verdenking van mededaderschap van een hele reeks misdrijven: valsheid in handels-, bank- of private geschriften, gebruik van valse stukken, valsheid in informatica, oplichting, informaticabedrog, witwassen van vermogensvoordelen en misbruik van vertrouwen. Momenteel is het nog niet duidelijk over welk fraudesysteem het gaat, wanneer de fraude gepleegd werd en op welke schaal er gefraudeerd werd. De twee verdachten verschijnen op 19 april voor de raadkamer. Tot die tijd blijven ze in de cel.De fraude kwam aan het licht bij een interne controle. «Een personeelslid met een verantwoordelijke functie bij Studio 100 heeft misbruik gemaakt van zijn functie om de veiligheidsprocedures te omzeilen», liet het bedrijf weten. «De fraude is gebaseerd op fictieve facturatiestromen vanuit diverse malafide genootschappen», klinkt het.

Daarop wezen verschillende media naar M.S. , een veertiger die tot twee jaar geleden financiële directiefuncties bekleedde bij Studio 100 en lang verantwoordelijk was voor de interne controle. Aan het parket verklaarde de verdachte een logische verklaring te hebben voor het verdwenen geld.

Op sociale media is de fraude een dankbaar onderwerp voor grappenmakers, die inspiratie putten uit het rijke culturele erfgoed van het bedrijf.