Tuinieren is de nieuwe fitness-trend

Volgens experten is twee tot drie uur lichaamsbeweging per week de ideale weg naar een gezondere levensstijl. Heb je een hekel aan drukke sportscholen of heb je er geen tijd voor? Geen probleem, want tuinieren is een even goede work-out als fitnessen. 

In opdracht van het Royal Horticultural Society heeft Naveed Sattar, professor aan de Glasgow University, 2.000 Schotten ondervraagd over hun sportgedrag en tuinierplezier. Ruim 60% van de mensen geeft aan dat ze meer energie hebben dankzij het tuinieren en meer dan de helft zegt dat het wonderen doet voor hun humeur. Volgens 70% zorgt werken in de tuin voor strakkere armen en 53% stelt dat ze er een mooi gelift achterwerk van krijgen.Cijfers uit eerder onderzoek van Sattar hebben bovendien aangetoond dat je tijdens een halfuur onkruid wieden 150 calorieën verbrandt. Een halfuur bladeren harken staat gelijk aan 120 calorieën en een halfuur het gras afrijden 165 calorieën.

Bij hardlopen verbrand je meer calorieën – zo’n 240 per halfuur om precies te zijn – maar mensen die graag tuinieren, lopen minder risico op een hartaanval en zouden gemiddeld zeven jaar langer leven. “Tuinieren is het nieuwe fitness. Het verstevigt je spieren, helpt om calorieën kwijt te spelen en laat mensen genieten van de buitenlucht”, aldus Sattar aan The Daily Mail.

“Het geheim van tuinieren is dat mensen het gemakkelijker volhouden. Als je wil blijven bewegen, moet je er door gepassioneerd zijn. Haal je veel plezier uit wandelen of naar het werk fietsen? Dan kan dit ook een ideale vervanging van de sportschool zijn.”

Foto Pixabay