Europese Commissie overweegt YouTube-taks

Is gratis muziek luisteren op Youtube binnenkort verleden tijd? Als het van de Europese Commissie afhangt wel. Die denkt na over een heffing op video- en muziekstreamingdiensten. Dat schrijft de website Politico.eu. Het idee kadert in het plan om auteursrechten en compensaties voor auteurs volledig te vernieuwen.

De Europese Commissie wil deze zomer de afspraken rond auteursrechten grondig herzien. Eén van de ideeën die het plan naar voren schuift, is een belasting op muziek- en streamingdiensten. Of de zogenaamde ‘YouTube-taks’ daadwerkelijk deze zomer in werking treedt, is nog niet geweten.Daarnaast bestaan er ook nog heel wat onduidelijkheden over hoe de heffing precies berekend zou worden. Betaal je per liedje of video dat je afspeelt of komt er een toeslag op digitale abonnementen? Het doel is in ieder geval de uitkering van auteursrechten volledig om te gooien, vertelt een bron dicht bij de Commissie aan Politico.

Vicepresident van de Europese Commissie Andrus Ansip liet alvast weten geen voorstander van de ‘YouTube-belasting’ te zijn.

Foto Pexels