De Bruyne knalt City naar halve finales

Manchester City's Belgian midfielder Kevin De Bruyne watches the ball during the UEFA Champions league quarter-final second leg football match between Manchester City and Paris Saint-Germain at the Etihad stadium in Manchester on April 12, 2016. / AFP PHOTO / PAUL ELLIS

Manchester City staat voor het eerst in de clubgeschiedenis bij de laatste vier in de Champions League, met dank aan Kevin De Bruyne. In de terugwedstrijd van de kwartfinales scoorde hij de enige goal tegen PSG: 1-0.

Voor wat voor beide clubs een historische avond moest worden was het Etihad-stadion in Manchester helemaal volgelopen. City-trainer Manuel Pellegrini stuurde dezelfde elf namen het veld op die vorige week een onverhoopt 2-2 gelijkspel wegkaapten in het Parc des Princes, terwijl zijn Franse collega Laurent Blanc noodgedwongen twee wijzigingen moest doorvoeren. Marquinhos en Gregory Van der Wiel namen zo de plaats in van sterkhouders David Luiz en Blaise Matuidi, allebei geelgeschorst.

Agüero mist penalty

Gesteund door de fans nam de thuisploeg de beste start, al leverde dat niet echt levensgrote kansen op. De gevaarlijkste man was zoals gewoonlijk Sergio Agüero, maar het vizier van de Argentijn stond niet meteen op scherp. Zijn eerste twee kansen mikte de topschutter van de Citizens naast en ook vanop elf meter lukte het niet. Net als Zlatan Ibrahimovic in de heenmatch miste Agüero een strafschop, die hij zelf had uitgelokt toen Kevin Trapp hem neerhaalde in de zestien. Al wat PSG daar voor de rust kon tegenover stellen was een venijnige vrije trap van Ibrahimovic. Een attent keepende Joe Hart ranselde het leer echter uit zijn doel.

De Bruyne schittert

Meteen na de pauze moest de thuisdoelman dat nog eens overdoen op een lage trap van de Zweed. Niet veel later verstomde het stadion even toen Lucas Moura de netten deed trillen, maar niet voor lang. Tot opluchting van de Engelse spionkop werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Naarmate de seconden wegtikten begon PSG wat meer aan te dringen, op zoek naar de goal van de kwalificatie. Die viel uiteindelijk aan de overzijde. Uitgerekend Kevin De Bruyne (foto) bezorgde de Citizens een collectief orgasme door vanop de rand van het strafschopgebied de 1-0 binnen te knallen.