Staakt-het-vuren al na een uur geschonden in Jemen

Staakt-het-vuren al na een uur geschonden in Jemen
Staakt-het-vuren al na een uur geschonden in Jemen

In Jemen zouden de Houthi-rebellen het staakt-het-vuren, dat in de nacht van zondag op maandag om middernacht van kracht ging, al na amper een uur hebben geschonden. Volgens ooggetuigen zouden in de stad Taiz woonwijken en een legerbasis onder vuur genomen zijn. “Het staakt-het-vuren is van kracht geworden en wij zullen het respecteren en de richtlijnen van onze legitieme politieke leiding toepassen, tenzij de rebellen (de Houthi-rebellen, red.) het schenden”, zo klonk het iets na middernacht bij een onderofficier.
“Traditiegetrouw respecteren de Houthi-rebellen de wapenstilstanden niet, maar we hopen dat ze het deze keer wel doen”, zo zei hij nog over de rebellen, die de controle hebben over de hoofdstad Sanaa en een groot deel van het noorden en het westen.
De Houthi-rebellen en hun bondgenoten in het leger, die trouw blijven aan de voormalige Jemenitische president Ali Abdallah Saleh, hadden aangekondigd het staakt-het-vuren te zullen respecteren. In een brief aan de Verenigde Naties, die het staakt-het-vuren mee tot stand brachten, beloofden ze al hun militaire operaties in Jemen te zullen stopzetten.
Amper een uur na de inwerkingtreding van het staakt-het-vuren zouden ze volgens bewoners en journalisten woonwijken en een legerbasis in Taiz onder vuur hebben genomen. De Houthi-rebellen hebben echter nog niet gereageerd op de berichtgeving.

Bron: Belga