Republikeinse kandidaat Trump valt ten onrechte regelgeving van partij aan

Republikeinse kandidaat Trump valt ten onrechte regelgeving van partij aan

Zowel de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zelf als zijn nieuwe Conventiemanager Paul Manafort hebben zondag uitgehaald naar de regels van de Grand Ole Party (GOP) met betrekking tot het bekomen van afgevaardigden voor de nationale partijconventie die de uiteindelijke kandidaat voor het Witte Huis aanduidt. Volgens het kamp-Trump zet senator Ted Cruz die naar zijn hand of wordt hij erdoor bevoordeeld. Het NBC News becijferde echter dat de vastgoedmagnaat het meest profiteert van de regelgeving. Op een verkiezingsmeeting in Rochester in de staat New York noemde Trump het systeem “corrupt”. In een interview beschuldigde Manafort het kamp-Cruz van “Gestapo-taktieken” nadat de senator de 34 afgevaardigden voor Colorado had binnengehaald via een serie conventies binnen die staat.

De aantijgingen komen er ook terwijl zich meer en meer het scenario ontvouwt dat geen enkele kandidaat op de Conventie de helft van de 2.472 afgevaardigden achter zich heeft en dus niet meer automatisch de nominatie op zak zal hebben. Bij zo een open conventie rijst dan de vraag hoe de toekenning van de nominatie zal plaatsvinden.In het ingewikkelde Amerikaanse verkiezingssysteem zijn het de staten die beslissen hoe afgevaardigden worden toebedeeld, waarbij niet zelden de koploper wordt bevoordeeld. Doorheen dit kluwen berekende NBC dat Trump nu 756 afgevaardigden achter zich heeft, of 45 procent van alle bijeen te garen afgevaardigden. In absolute getallen wist hij 37 procent van het electoraat in alle primaries voor zich te winnen. Voor elk procentpunt van alle stemmen kreeg hij 1,22 procent van alle afgevaardigden, waarmee hij aan een bonus van 22 procent komt.

Cruz vergaarde 545 afgevaardigden of 32 procent van alle afgevaardigden, terwijl hij 28 procent van de kiezers achter zich kreeg. Hij komt aan 1,14 procent van de afgevaardigden voor elk procentpunt van de stemmen, waarmee hij aan een bonus van 14 procent komt.
Trump voerde zondag ook aan dat hij twee keer zoveel stemmen als Cruz heeft gekregen. Maar ook dit is niet correct, berekende NBC. De miljardair verhaarde 8.198.026 stemmen of 1,9 miljoen meer dan Cruz die op 6.263.574 stemmen strandt.

bron: Belga