Keiko Fujimori grote winnaar bij eerste ronde presidentsverkiezingen in Peru

Keiko Fujimori grote winnaar bij eerste ronde presidentsverkiezingen in Peru

Keiko Fujimori, dochter van de omstreden voormalige president Alberto Fujimori, won zoals verwacht ruim de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Peru, met 38 procent van de stemmen. Dat blijkt uit gedeeltelijke resultaten die vannacht bekendgemaakt werden, op basis van 20 procent van de stemmen. Ze zal het in de tweede ronde, op 5 juni, moeten opnemen tegen de rechtse econoom Pedro Pablo Kuczynski, die 25,5 procent van de stemmen binnenhaalde. Het jonge linkse parlementslid Veronika Mendoza strandt op 16,2 procent “Peru wil verzoening, en geen conflicten”, zei Fujimori vanuit haar hoofdkwartier, waar honderden mensen, getooid in oranje T-shirts, verzameld waren.

De stembusgang, met 23 miljoen kiezers, is grotendeels kalm verlopen, ondanks de onrust nadat bij twee aanslagen die het leger viseerden zaterdag zeven mensen omkwamen. Die aanslagen werden toegeschreven aan resterende leden van het maoïstische Lichtend Pad.Fujimori’s vader Alberto, president van 1990 tot 2000, wordt door een deel van de bevolking gezien als de man die met succes die guerillabeweging bestreed. Vader Fujimori zit momenteel wel een celstraf van 25 jaar uit omdat hij, in de strijd tegen het Lichtend Pad, een doodseskader het bevel gaf tot twee bloedbaden in 1991 en 1992. Daarnaast werd hij ook veroordeeld voor corruptie. Zijn erfenis blijft de Peruanen verdelen, en werpt ook een schaduw op het traject van zijn dochter.

In de voorspelde nek-aan-nekrace voor de tweede plaats heeft de 77-jarige voormalige Wall Street-bankier Kuczynski het dus gehaald van de 35-jarige psychologe Mendoza. In de opiniepeilingen had ze de voorbije weken een serieuze vooruitgang gemaakt.

bron: Belga