Honderd kunstenaars veilen werk voor Ringland

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Antwerpen worden op zondag 22 mei werken van honderd hedendaagse kunstenaars geveild ten voordele van Ringland, het burgerplatform dat ijvert voor de reorganisatie en overkapping van de Antwerpse ring. Het gaat zowel om jong talent als gevestigde waarden uit binnen- en buitenland zoals Luc Tuymans, Anne-Mie Van Kerckhoven en Thomas Rentmeister. De opbrengst gaat naar het ontwerp van een 3D-model van het Ringland-overkappingsconcept en naar bijkomende studies. De veiling, die plaatsvindt bij het bekende Antwerpse veilinghuis Bernaerts, is een initiatief van kunstenaars Tinka Pittoors en Kris Fierens. Een groep kunstspecialisten selecteerde honderd kunstenaars die wilden meewerken aan het project. Daar zitten opvallend grote namen bij. De initiatiefnemers verklaren het engagement vanuit het idee dat kunstenaars "in de loop van de geschiedenis altijd de rol van voortrekker opgenomen hebben" en "het gezicht zijn van een veranderende maatschappij".

"Ook buitenlandse kunstenaars herkennen de Antwerpse mobiliteits- en leefbaarheidsproblematiek", zegt Pittoors. "Veel steden wereldwijd worstelen immers met een verouderde ringweg die te dicht tegen het historische centrum aanschurkt en de stad versmacht. Die ringwegen veroorzaken files en luchtvervuiling en zijn een ontegensprekelijk obstakel voor de organische groei van de stad."

Van 19 tot 22 mei worden de werken eerst tentoongesteld bij veilinghuis Bernaerts op het Antwerpse Zuid, waarna ze op zondag 22 mei om 16 uur geveild worden.

bron: Belga