Geen systematische registratie en begeleiding voormalige Syriëgangers bij justitiehuizen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de Vlaamse justitiehuizen is er geen systematische registratie en opvolging van voormalige Syriëgangers. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Yasmine Kherbache (sp.a). Vandeurzen geeft toe dat de Vlaamse justitiehuizen de voorbije twee jaar "bijna geen" voormalige Syriëgangers hebben begeleid. "Hallucinant", reageert Kherbache. De sp.a-politica roept Vandeurzen op dringend werk te maken van de beloofde deradicaliseringsprogramma's. Afgelopen weekend was er een en ander te doen om terreurverdachte Bilal El Makhoukhi. Hij is één van de zes verdachten die vrijdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel. Opvallend is dat El Makhoukhi, die in 2012 een tijdje naar Syrië trok, vorig jaar nog tot vijf jaar cel (waarvan twee jaar effectief) werd hij veroordeeld in het grote Sharia4Belgium-proces. El Makhoukhi zat zijn straf thuis uit onder elektronisch toezicht. Zo'n maand geleden - een week voor de aanslagen in Brussel - werd dat elektronisch toezicht beëindigd. Minister van Justitie Koen Geens stelt voor om veroordeelden met een dergelijk profiel een deradicaliseringsprogramma te laten volgen.

Intussen blijkt dat er bij de Vlaamse justitiehuizen geen systematische opvolging is van teruggekeerde Syriëgangers. Zo is volgens minister Vandeurzen in het registratiesysteem van de justitiehuizen (SIPAR) geen specifieke registratie voor voormalige Syriëgangers voorzien. Wél komt er op korte termijn een categorie "terrorisme", maar die catergorie valt niet automatisch samen met die van de voormalige Syriëgangers.

Verder blijkt uit een navraag van Vandeurzen bij de verschillende justitiehuizen dat er de afgelopen twee jaar "bijna geen voormalige Syriëgangers werden begeleid door de Vlaamse justitiehuizen". "Enkel in Antwerpen was er sprake van begeleiding van voormalige Syriëgangers. Het gaat over vier dossiers vrijheid onder voorwaarden in het kader van de voorlopige hechtenis en één probatiedossier".

Vraagsteller Yasmine Kherbache: "Dat minister Vandeurzen nu moet erkennen dat er de afgelopen twee jaar bijna geen voormalige Syriëgangers werden opgevolgd door de Vlaamse justitiehuizen is hallucinant".

Zij wijst er ook op dat er een jaar geleden al in de Vlaamse resolutie in de strijd tegen radicalisering is afgesproken dat er werk zou gemaakt worden van deradicaliseringsprogramma's voor teruggekeerde Syriëgangers. Kherbache: "De justitiehuizen zijn daarvoor de ideale motor. Dat men een jaar later nog steeds moet beginnen te overleggen om een dergelijk deradicaliseringsprogramma op te zetten, is hallucinant. De Vlaamse regering blijft hier op onvoorstelbare manier in gebreke. Hoeveel wake-up calls heeft deze Vlaamse regering nog nodig?".

bron: Belga