Europees Parlement houdt minuut stilte voor terreurslachtoffers

Europees Parlement houdt minuut stilte voor terreurslachtoffers

Op de eerste plenaire zitting sinds de terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek heeft het Europees Parlement in Straatsburg een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. “22 maart was een zwarte dag voor België en Europa”, zo opende parlementsvoorzitter Martin Schulz de sessie. “De criminelen van IS vielen het hart van Europa aan, ze vielen Brussel aan, deze meertalige, kosmopolitische en tolerante stad die de belichaming is van onze open Europese samenleving.”

Volgens Schulz willen de terroristen met hun aanslagen op onschuldige burgers angst en haat zaaien. In die val mogen we niet trappen, waarschuwde de Duitser, die opriep tot moed en samenhorigheid om vrijheid en democratie te verdedigen. “We moeten kalm blijven. Niet elke moslim mag verdacht gemaakt worden. Islam mag niet in verband gebracht worden met het primitieve islamisme van fundamentalisten”.Schulz wees erop dat jihadistisch terrorisme niet enkel Europa treft, maar de voorbije maanden talrijke slachtoffers heeft gemaakt over de hele wereld, van Afghanistan en Pakistan over Egypte en Turkije tot Nigeria en Ivoorkust.
De strijd tegen terrorisme neemt deze week alweer een prominente plaats in op de agenda van het Europees Parlement. Dinsdag debatteert het halfrond in aanwezigheid van de Franse premier Manuel Valls over antiterreurmaatregelen en donderdag wordt naar verwachting gestemd over de toegang van autoriteiten tot de passagiersbestanden van vliegtuigmaatschappijen, het zogenaamde PNR-dossier.

bron: Belga