Erdogan rolt de rode loper uit voor zijn Saoedische bondgenoot koning Salman

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de Saoedische koning Salman ontvangen, zijn voornaamste bondgenoot in de Syrische crisis, voor bilaterale gesprekken en vervolgens een top van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC). De sterke man van Turkije begaf zich in een uitzonderlijk gebaar zelf naar de luchthaven van Ankara om de Saoedische vorst en diens immense delegatie te ontvangen. Hij begroette hem met een omhelzing bij het verlaten van het vliegtuig. De twee zullen het dinsdag in het Turkse presidentieel paleis hebben over de oorlog in Syrië en de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De Saoedische delegatie van meer dan 300 personen heeft onderdak gevonden in een paleis in de Turkse hoofdstad, waarvan een groot deel voor de gelegenheid is "geprivatiseerd", aldus de lokale pers. Aan de 450 m2 grote suite van de koning werden de ramen geblindeerd. Ongeveer 500 luxewagens zijn gereserveerd voor de verplaatsingen in Ankara en Istanboel.

Turkije en Saoedi-Arabië, beide vijandig gezind tegenover de Syrische president Bashar al-Assad en diens twee voornaamste bondgenoten Rusland en Iran, hebben de afgelopen maanden toenadering tot elkaar gezocht. Vier Saoedische F-15's staan op de basis van Incirlik in het zuiden van Turkije, om deel te nemen aan de luchtaanvallen tegen de IS in Syrië en Irak. Saoedi-Arabië maakte al deel uit van de door de VS geleide internationale coalitie tegen de jihadisten, maar zette zijn luchtmacht de laatste maanden zonder VN-mandaat in tegen de burgeroorlog in buurland Jemen.

De moslimlanden zijn zondag in Istanboel, waar sinds het begin van het jaar twee IS-aanslagen zijn gepleegd, hun jaarlijkse bijeenkomst begonnen, die zal gaan over het terrorisme en de Palestijnse kwestie. Voor de conferentie zijn de strengste veiligheidsmaatregelen voorzien in het centrum van Istanboel. De VS hebben dit weekeinde gewaarschuwd voor "geloofwaardige dreigingen" voor aanslagen in Istanboel en de badplaats Antalya aan de Turkse riviera.

De 13e jaarlijkse conferentie van de 57 lidstaten van de OIC begint met een vergadering van de topfunctionarissen. Een overleg van hun ministers van Buitenlandse Zaken is dinsdag en woensdag voorzien. Vervolgens zal een dertigtal staats- en regeringsleiders donderdag en vrijdag deelnemen aan de top, onder voorzitterschap van Erdogan.

De top moet onder andere een resolutie goedkeuren over het Palestijns conflict en de internationale inspanningen steunen voor een herneming van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Bron: Belga