CIA-baas sluit waterboarding in de toekomst uit

CIA-baas sluit waterboarding in de toekomst uit

Volgens CIA-directeur John Brennan zal de Amerikaanse inlichtingendienst nooit meer waterboarding gebruiken als ondervragingstechniek, ook niet wanneer de toekomstige president de techniek weer invoert. De Amerikaanse president Barack Obama verbood waterboarding bij zijn aantreden in 2009. Onder zijn voorganger George W. Bush werd de techniek, waarbij verdrinking wordt gesimuleerd, gebruikt bij terreurverdachten.
“Ik zal er niet mee instemmen om de technieken en tactieken die worden opgeworpen toe te passen omdat deze instelling zich staande moet houden”, zo zei Brennan in een interview met NBC News dat maandag wordt uitgezonden. Volgens Brennan brengt de ondervragingstechniek de CIA te veel schade toe.
Republikein Donald Trump liet al klaar en duidelijk verstaan dat hij waterboarding en andere “veel ergere” ondervragingstechnieken weer wil invoeren om informatie te verkrijgen van de terroristen.
Ook Ted Cruz, Trumps tegenstander bij Republikeinse voorverkiezingen, toonde zich al bereid om in bepaalde situaties “versterkte” ondervragingstechnieken in te voeren.

bron: Belga