Brussel gaat debat politiezones aan

Brussel gaat debat politiezones aan

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) lanceert een alternatief voor de fusie van de Brusselse politiezones, met hemzelf als coördinator van de preventie en veiligheid. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vanmorgen. “Als ik Charles Michel hoor zeggen dat hij geen taboes heeft, weet ik hoe laat het is”, zo zegt Vervoort in een interview met De Standaard. Hij beseft dat hij het debat niet langer kan wegwuiven, maar hij vreest dat achter de schermen een scenario wordt geschreven waarbij de fusie via de parlementaire onderzoekscommissie wordt doorgedrukt.

Daarom wil hij aantonen dat een realistisch alternatief mogelijk is. Vervoort wil daarbij zijn taak als ­coördinator van de preventie en veiligheid – een opdracht die hij heeft gekregen na de staatshervorming – zo ruim mogelijk invullen. Daardoor zouden de nadelen van het werken met zes zones wegvallen.

Vervoort wil ook een regionaal crisiscentrum oprichten en de preventie van radicalisering, een taak van de gemeenten, coördi­neren. In het debat moet volgens hem ook gesproken worden over het tekort aan personeel in de politiezones.

bron: Belga