Met deze twaalf tips verlaag je je kans op kanker

Stichting tegen Kanker deelt verpakkingen van het geneesmiddel Prolongitudine® uit. Daarin zitten geen pillen, maar enkel een bijsluiter met twaalf tips. Wie die opvolgt, vermindert het risico op kanker met 30%.

De tips komen uit de Europese Code tegen Kanker en raden onder meer aan niet te roken, te veel blootstelling aan de zon te vermijden of te zorgen voor lichaamsbeweging in het alledaagse leven.De Europese Code tegen Kanker is een initiatief van het IARC (International Agency for Research on Cancer), dat deel uitmaakt van de Wereldgezondeidsorganisatie. «De Code is een synthese van de beste manieren om kanker zo weinig mogelijk kans te geven», aldus de Stichting. «Streefdoel is het aantal kankers én het sterftecijfer naar beneden halen. Het IARC stelt dat meer dan een derde van de overlijdens door kanker vermeden kan worden als iedereen de aanbevelingen zou volgen.» De tips verspreiden en toepassen is dus van cruciaal belang.

Deze versie van de Code is al de vierde – de eerste dateert van 1987 – «en integreert de nieuwste publicaties en wetenschappelijke ontdekkingen». «Het is de meest betrouwbare en duidelijke bron van wetenschappelijk bewezen manieren die jouw risico op kanker zo laag mogelijk houden», stelt de Stichting.

De twaalf tips:

 1. Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak.
 2. Maak uw woning rookvrij. Ondersteun het rookvrije beleid op uw werk.
 3. Werk aan een gezond lichaamsgewicht.
 4. Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven. Beperk de tijd die u zittend doorbrengt.
 5. Eet gezond: geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk uw consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.
 6. Beperk de hoeveelheid alcohol. Geen alcohol drinken is beter om uw risico op kanker te verlagen.
 7. Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Bescherm u tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank.
 8. Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.
 9. Ga na of u in uw woning bent blootgesteld aan straling door hoge radonconcentraties. Onderneem actie om hoge radonconcentraties te verlagen.
 10. Voor vrouwen: borstvoeding geven verlaagt uw risico op kanker. Beperk het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Deze therapie verhoogt uw risico op bepaalde soorten kanker.
 11. Zorg ervoor dat uw kinderen deelnemen aan vaccinatieprogramma’s voor hepatitis B voor pasgeborenen en het humaan papillomavirus voor jonge meisjes.
 12. Neem deel aan georganiseerde screeningprogramma’s voor darmkanker (m/v), borstkanker (v) en baarmoederhalskanker (v).