Een keer per week douchen is voldoende

Een douche nemen hoort voor vele mensen bij hun dagelijkse routine. Sommigen duiken er zelfs twee of drie keer per dag onder, maar volgens onderzoek moet je niet elke dag douchen.

Volgens dokter Elaine Larson van de Columbia University School of Nursing, die gespecialiseerd is in besmettelijke ziektes, moet je maar een of twee keer per week douchen. “Mensen denken dat het hygiënischer is om regelmatig te douchen, maar bacteriologisch is dat niet het geval”, vertelt ze aan Time. “Je wassen is goed om geurtjes tegen te gaan of wanneer je gesport hebt. Als je ziektes wil tegen gaan, volstaat het om voldoende je handen te wassen.”

Meer zelfs, te veel douchen zou zelfs een negatief effect hebben op je gezondheid. Zo kunnen ziektekiemen gemakkelijker je lichaam binnenkomen als je huid gebarsten is en was je tijdens je vele douchebeurten de gezonde oliën en goede bacteriën weg.

Dermatoloog C. Brandon Mitchell raadt de mensen die dagelijks douchen aan om niet het hele lichaam te wassen. “Focus je op je oksels, billen en lies. De rest van je lichaam hoeft niet ingezeept te worden.”