Chinezen die ouders niet vaak bezoeken komen op zwarte lijst

TO GO WITH Labour-construction-immigration-Lifestyle-migration-Japan-China,FOCUS by Harumi OZAWA This photo taken on November 7, 2014 shows Indonesian nurse Dewi Ningsih Naibaho (L) talking to an elderly woman at a nursing home in Futtsu, in eastern Tokyo. Japan's Industrial Trainee and Technical Internship Program (TTIP) scheme allows tens of thousands of foreigners, mostly from China, Vietnam and Indonesia to come to Japan, supplying labour for industries including textiles, construction, farming and manufacturing. Prime Minister Shinzo Abe also knows healthcare must look abroad to plug its shortfall due to the burgeoning ranks of elderly, who contribute little in tax but cost a lot in welfare and health. AFP PHOTO / Toru YAMANAKA / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA

Als je af en toe geen tijd hebt om een bezoek te brengen aan je ouders, krijg je hoogstens een teleurgestelde reactie naar je hoofd geslingerd of worstel je met een immens schuldgevoel. Maar in Shanghai kunnen kinderen daar binnenkort ook voor gestraft worden. 

Door een nieuwe wet, die op 1 mei in werking treedt, kunnen Chinezen gestraft worden als ze hun ouders niet vaak genoeg bezoeken. Ze worden uitgesloten van sociale voorzieningen, zoals gratis bibliotheekpasjes, en het wordt moeilijker om werk te vinden of een lening af te sluiten. Als de bejaarden in een verzorgingshuis zitten, kunnen de kinderen zelfs gedwongen worden om een keer per maand op visite te komen.Vergrijzing

De nieuwe regel komt er omdat er steeds meer eenzame ouderen zijn. Zo is Shanghai een van de meest vergrijsde steden van China. Meer dan 30% van de inwoners, bijna 4,5 miljoen mensen, zijn ouder dan 60 jaar. Tegelijk zijn de bejaarden vaak aangewezen op hun enige kind door de een-kind-politiek van China. Heel wat kinderen bezwijken dan ook door de combinatie van het werk en de zorg voor zijn ouders.

De maatregel leidt dan ook tot veel verontwaardigde reacties. “Mijn vader is niet aardig, waarom moet ik mij dan wel vriendelijk gedragen?”, schrijft iemand op de Chinese versie van Twitter. “Naar huis gaan om je ouders te bezoeken is toch de normaalste zaak van de wereld. Daar is toch geen wet voor nodig?”, klinkt het bij anderen.

Foto AFP / T. Yamanaka