Aantal tijgers wereldwijd gestegen

Voor het eerst in meer dan honderd jaar zijn er wereldwijd meer in het wild levende tijgers geteld. Dat melden het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de dierenbeschermingsorganisatie Global Tiger Forum. Al kan die groei volgens experts echter ook aan de verbeterde telmethodes liggen.

Sinds 2010 is het tijgerbestand is met een vijfde toegenomen. Zo lopen er wereldwijd in totaal 3.980 wilde tijgers rond, tegenover 3.200 in 2010. «Voor de eerste keer in honderd jaar is het aantal in het wilde tijgers na een contante daling ten minste in enkele landen weer gestegen», aldus Marco Lambertini, de internationale directeur van WWF. «Dat biedt grote hoop en toont ons aan dat we bedreigde soorten en hun habitat kunnen beschermen indien regeringen, lokale besturen en natuurbeschermers samenwerken».De cijfers werden bekendgemaakt naar aanleiding van een driedaagse conferentie over de bescherming van de bedreigde diersoort, die vandaag in de Indiase hoofdstad New Delhi van start gaat. De ministers van de vijftien landen waar tijgers nog in het wild leven, zullen tijdens de bijeenkomst bespreken over voorstellen om de tijgerpopulatie te laten groeien. Tijdens de eerste tijgerconferentie in 2010 kwamen de ministers overeen het aantal wilde tijgers, dat met een aantal van 3.200 toen op zijn diepste punt zat, te verdubbelen tegen 2022.

In India werd de grootste groei van de tijgerpopulatie vastgesteld. Ook in Nepal nam het aantal roofkatten toe. In enkele gebieden, voornamelijk in zuidoost-Azië, werden er dan weer beduidend minder tijgers geteld. Maar dat kan volgens experts liggen aan te optimistische schattingen uit het verleden. De telmethodes zijn intussen verbeterd en er wordt ook op meerdere plaatsen geregistreerd. De grootste gevaren voor de grote roofkatten blijven de wildstroperij en de krimpende leefgebieden.

Foto Pixabay