Voormalige Argentijnse presidente beschuldigd van witwassen

Voormalige Argentijnse presidente beschuldigd van witwassen
Voormalige Argentijnse presidente beschuldigd van witwassen

Cristina Fernández de Kirchner, die van 2007 tot 2015 presidente was van het Zuid-Amerikaanse land Argentinië, wordt beschuldigd van het witwassen van geld. Dat heeft openbaar aanklager Guillermo Marijuan zaterdag bekendgemaakt. Een deel van het geld zou volgens lokale media ook op Belgische rekeningen terechtgekomen zijn. Het onderzoek belandde de voorbije dagen in een stroomversnelling na een getuigenis van Leonardo Farina, een boekhouder die in de gevangenis zit in afwachting van een ander proces over belastingontduiking en witwassen. Hij legde belastende verklaringen af en gaf de onderzoekers ook documenten.
Volgens het lokale nieuwsportaal Infobae zouden budgetten voor openbare werken opgeblazen zijn, waarna geld werd overgemaakt op rekeningen in Belize, Zwitserland, Spanje en België.
In totaal wordt een vijftiental mensen beschuldigd, onder wie Julio de Vido. Hij was minister van Infrastructuur onder Kirchner.
Ook de echtgenoot van Kirchner, Néstor Kirchner, die president was van 2003 tot 2007, wordt in de zaak genoemd. Hij overleed in 2011.

Bron: Belga