Slechts 10 procent van de handelaars rondt af

Slechts 10 procent van de handelaars rondt af

Slecht één handelaar op de tien rondt zijn prijzen af naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent. Dat meldt Het Nieuwsblad zondag. “De maatregel wordt te weinig gepromoot”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen. De muntjes van 1 en 2 cent kosten respectievelijk 160 en 150 procent van hun waarde. Daarom mogen handelaars en vrije beroepen sinds 1 oktober 2014 alle contante betalingen afronden naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent. Sinds 8 januari kan dat ook bij elektronische betalingen.
Uit een NSZ-enquête blijkt dat slechts 10 procent van de handelaars afrondt, en van de overige 90 pct is slechts 22 pct van plan dat in de toekomst te doen. Bovendien hebben amper 538 handelaars het pictogram gedownload bij de FOD Economie om te afficheren dat ze mogen afronden.
Handelaars geven aan dat ze niet afronden uit angst voor de reactie van de klanten, omdat de software te duur is, of omdat hun buren het ook niet doen. NSZ pleit dan ook voor een grote sensibiliseringscampagne die duidelijk de voordelen van afronden uitlegt. Daarnaast moeten handelaars automatisch een pictogram krijgen.

bron: Belga