Niet Brussel, maar Frankrijk was doelwit nieuwe aanslag

door
Belga
Leestijd 1 min.

De terreurcel die op 13 november de aanslagen pleegde in Parijs, was van plan om nog eens toe te slaan in Frankrijk. Omdat het onderzoek "met grote stappen vooruitging", heeft de cel echter beslist om toe te slaan in Brussel. Dat meldt het federaal parket zondag. Volgens het parket blijkt uit "verschillende onderzoekselementen" dat de terreurgroep "in snelheid werd genomen" door het onderzoek.

Een van die elementen is volgens de VRT-nieuwsredactie het verhoor van Mohamed Abrini, die vrijdag werd opgepakt in Anderlecht en bekende dat hij "de man met het hoedje" is, de derde terrorist van de aanslagen op Brussels Airport. Hij zou verklaard hebben dat de plannen om opnieuw toe te slaan in Frankrijk werden omgegooid en versneld na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart, omdat de terroristen zich "opgejaagd" voelden.

Op 22 maart sloeg de cel toe op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek. De verklaringen stemmen volgens de VRT-nieuwsredactie overeen met het testament dat op de computer van Ibrahim El Bakraoui werd teruggevonden. Daarin stond te lezen dat ook hij zich opgejaagd voelde, niet goed wist wat te doen en zijn leven niet in de cel wou doorbrengen. Ibrahim El Bakraoui bracht zichzelf tot ontploffing op de luchthaven van Zaventem.

bron: Belga