Nagorno-Karabach – Stille mars in Armeense hoofdstad voor slachtoffers van geweld

Meerdere duizenden mensen hebben in Jerevan een stille optocht gehouden voor de slachtoffers van het geweld in Nagorno-Karabach, de betwiste regio tussen Azerbeidzjan en Armenië. Bij recente gevechten in het gebied vielen minstens 92 doden. De mensen in de optocht droegen vlaggen in de Armeense kleuren en wandelden door het centrum van Jerevan, de hoofdstad van Armenië, waarna ze bij een monument hulde brachten aan de slachtoffers van het conflict in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn al duizenden doden te betreuren en begin jaren negentig vluchtten heel wat mensen de regio uit. Bij de demonstranten waren heel wat mannen in uniform.
Minstens 92 mensen, militairen en burgers uit beide kampen, zijn al omgekomen sinds de recente opflakkering van het geweld. Sinds dinsdag is er een staakt-het-vuren onderhandeld door Moskou, maar dat wordt sporadisch nog geschonden.
De vroegere Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds het eind van de jaren tachtig in onmin met elkaar in verband met Nagorno-Karabach. De meerderheid in die regio bestaat uit Armeniërs, maar het gebied is in de Sovjettijd bij Azerbeidzjan gehecht. Nagorno-Karabach werd de inzet van een oorlog die tussen 1988 en 1994 aan 30.000 mensen het leven heeft gekost en honderdduizenden op de vlucht heeft gejaagd. Ondanks jaren van onderhandelen is er nog steeds geen vredesverdrag.

Bron: Belga