Meerdere gewonden bij bestorming grens in Idomeni

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de bestorming van de grensovergang in Idomeni, zijn zondag meerdere mensen gewond geraakt. Dat melden verschillende ooggetuigen. De Macedonische politie had traangas en stungranaten ingezet om te voorkomen dat de vluchtelingen de Grieks-Macedonische grens zouden oversteken. Vanuit het vluchtelingenkamp in het Griekse Idomeni hebben zondag honderden mensen een poging ondernomen om de grens over te steken. Dat gebeurde nadat er in het kamp flyers waren verspreid waarin de meer dan 11.000 asielzoekers de oproep kregen om een stormloop op het hek langs de Grieks-Macedonische te houden. De veiligheidsdiensten hadden naar aanleiding van de oproep de waakzaamheid opgevoerd.

Julia Niemeyer, een journaliste van het Duitse blad 'Deister- und Weserzeitung' die op het moment van de stormloop ter plaatse was, zegt dat heel wat mensen gewond moesten worden teruggebracht naar het kamp. De meesten hadden, wegens het gebruik van traangas, last van ademnood en tranende ogen. Volgens de ngo Artsen zonder Grenzen moesten drie mensen worden afgevoerd naar het ziekenhuis van Kilkis.

Volgens Niemeyer is het traangas van de Macedonische politie door de veranderende wind in het vluchtelingenkamp van Idomeni terechtgekomen. Daardoor zijn ook kinderen door het gas getroffen, zo klinkt het. Een woordvoerder van de Macedonische politie zegt dat ook drie agenten gewond zijn geraakt, nadat er stenen naar hen werden geworpen.

bron: Belga