Kerry pleit in Hiroshima voor "wereld zonder nucleaire wapens"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft voor de start van de G7-top in het Japanse Hiroshima een pleidooi gehouden voor "een wereld zonder nucleaire wapens". Het is de eerste keer dat een minister van de Verenigde Staten een bezoek brengt aan de stad die in augustus 1945 door een Amerikaanse atoombom werd getroffen. "De Verenigde Staten hebben zich al enige tijd geëngageerd tot een wereldwijde nucleaire ontwapening", zo liet Kerry optekenen in een interview met de Japanse krant Chugoku Shimbun. Hij benadrukte daarbij dat president Barack Obama eerder al een lans had gebroken voor een kernwapenvrije wereld, een verwijzing naar een speech die Obama in 2009 in Praag had gehouden.

De verklaringen van Kerry zijn vooral symbolisch belangrijk. De VS zijn het enige land dat ooit een kernbom heeft gebruikt. In augustus 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, werden nucleaire aanvallen uitgevoerd op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tijdens het interview bleef Kerry evenwel op de vlakte over eventuele excuses of spijtbetuigingen vanuit Washington.

Kerry is zondag in Hiroshima naar aanleiding van de bijeenkomst van de G7. De ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven grootste industrielanden zullen er zondag en maandag onder meer over de nucleaire ontwapening overleggen. Daarnaast zal er ook gesproken worden over de strijd tegen de jihadistische terreur en over de conflicten in Syrië en Oekraïne.

Bron: Belga