Groen vraagt dat Rekenhof begrotingscontrole doorlicht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Ecolo-Groenfractie in de Kamer vraagt dat het Rekenhof de begrotingscontrole doorlicht. "Op dit moment beperkt het begrotingsdocument van de regering-Michel zich tot twee velletjes A4-papier. Nu we die tabellen hebben kunnen inkijken, stuiten we op heel wat vaagheden en onzekerheden. Het onafhankelijke Rekenhof moet de kans krijgen om de uitkomst van deze begrotingscontrole grondig door te lichten", legt Kristof Calvo uit. "Als je met de info die nu beschikbaar is, alle maatregelen die onzeker zijn optelt, kom je aan ongeveer 1 miljard euro inkomsten of besparingen die minstens onzeker zijn. Dat is de helft van de inspanning", zegt Calvo.

De Groen-politicus wijst onder meer op onzekerheid rond de Karaattaks (50 miljoen euro), de zogenaamde "redesign" van de overheid (100 miljoen euro), de inkomsten uit de Kaaimantaks, de besparingen in de gezondheidssector (170 miljoen euro), ...

Volgens Calvo is er "veel geknipt en geplakt". "Opnieuw budgettaire nonchalance kunnen we ons echt niet veroorloven. Dit document zou tot op de euro moeten uitleggen, hoe de regering-Michel zal omgaan met het geld van de belastingbetalers. De regering-Michel beloofde goed bestuur. Daarom vragen we een doorlichting door het Rekenhof. Dit kan snel gebeuren, en dan zal de begrotingsdiscussie tenminste op basis van realistische cijfers gebeuren".

bron: Belga