Energiewinstcalculator ruim 300.000 keer gebruikt in 2015

door
Belga
Leestijd 2 min.

De energiewinstcalculator is vorig jaar 300.738 keer gebruikt. Dat is iets minder dan de 315.437 gebruikers in 2014, maar door een onderschatting in de tellingen van 2015 zijn de cijfers quasi gelijk gebleven. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) op een vraag van CD&V-parlementslid Valerie Taeldeman. Via www.energiesparen.be kunnen gezinnen via de energiewinstcalculator berekenen welke energiewinst bepaalde energiebesparende maatregelen opleveren. Dit kan bijvoorbeeld berekend worden voor de categorieën isolatie op hellend dak, spouwmuurisolatie, glas, condensatieketel, zonneboiler bestaande woning, zonneboiler recente nieuwbouw en fotovoltaïsche zonnepanelen.

Uit de cijfers blijkt dat de energiewinstcalculator vorig jaar 300.738 keer is gebruikt. Dat is minder dan de 315.437 gebruikers in 2014. Maar volgens minister Turtelboom zijn er twee kanttekeningen te maken. Zo werd de calculator voor zonnepanelen tussen april en midden juli een tijd offline gehaald in afwachting van de afschaffing van de steun voor kleine installaties. Daarnaast was er in het najaar een probleem met de tellingen waardoor er een onderschatting was van 5 procent. "Rekening houdend met die onderschatting is het cijfer voor 2015 dus quasi identiek aan dat van 2014", aldus Turtelboom.

Veruit de meeste berekeningen werden gedaan voor de isolatie van het hellend dak (bijna 65.000) en voor de plaatsing van zonnepanelen (56.500). Beide cijfers zijn ook nog toegenomen in 2015, respectievelijk met 16 en 54 procent. Turtelboom: "De aandacht voor dakisolatie in de media was het afgelopen jaar heel groot. Ook het aantal premie-aanvragen voor dakisolatie steeg vorig jaar met ongeveer 30 procent. De investeringen in zonnepanelen zaten vanaf de tweede jaarhelft van 2015 volop in de lift, onder meer onder impuls van heel wat groepsaankopen die georganiseerd werden."

bron: Belga