“We wilden nieuwe aanslagen plegen in Frankrijk, niet in Brussel”

HANDOUT PICTURE / DISTRIBUTION REQUESTED TO BELGA 20151124 - RESSONS, FRANCE: This undated file photo, released on Tuesday 24 November 2015, by the federal police on demand of Brussels's federal king prosecutor shows Mohamed Abrini (30) who was seen on November 11th at a gas station Esso in Ressons on the highway in direction of Paris. Abrini was seen with fugitive Salah Abdeslam and he was driving the Renault Clio that was used in 13th November Paris terrorist attacks. BELGA PHOTO FEDERAL POLICE

Terreurverdachte Mohammed Abrini heeft verklaard dat de aanslagen in Brussel en Zaventem eigenlijk in Frankrijk moesten doorgaan, maar dat de terreurcel de plannen wijzigde na de arrestatie van Salah Abdeslam. De echtheid van zijn verklaringen wordt wel in twijfel getrokken.

Speurders arresteerden Abrini afgelopen vrijdag in Anderlecht. Tijdens de ondervragingen liet de terreurverdachte al optekenen dat hij de ‘man met het hoedje’ is. Dat is de derde verdachte van de aanslagen in Zaventem. Bovendien zei hij ook dat de terroristen van plan waren om een tweede aanslag te plegen in Frankrijk, na die in Parijs van 13 november. Na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart, zouden de terreurcel zich echter opgejaagd hebben gevoeld en de plannen gewijzigd hebben. De nieuwe doelwitten werden de luchthaven in Zaventem en het metrostation van Maalbeek.De verklaringen komen overeen met wat Ibrahim El Bakraoui zei in het testament dat werd teruggevonden op zijn laptop. El Bakraoui was één van de twee zelfmoordterroristen van de aanslag in Zaventem, zijn broer blies zichzelf op in Maalbeek. In zijn testament zegt Ibrahim El Bakraoui dat ook hij zich opgejaagd voelt, niet goed weet wat te doen en niet in de gevangenis wil eindigen.

Abrini werd in de eerste plaats gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, maar door zijn uitlatingen wordt hij nu ook aangehouden voor de aanslagen in Zaventem en Brussel. Hij is in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en pogingen tot terroristische moorden.

“Geloof niet dat Abrini man met hoedje is”

Jihadexpert Pieter Van Ostaeyen gelooft niet dat Mohamed Abrani de derde man is die aanwezig was bij de aanslagen in Brussels Airport. “Het is een buikgevoel, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand die op die plaats staat binnen IS, de man met het hoedje zou zijn”, zei hij aan Belga.

“IS kennende, en ik volg hen al jaren, klopt dit niet. De retoriek past niet in het geheel”, zegt Van Ostaeyen. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand met zo’n hoge functie binnen IS ineens zal zeggen ‘dit is er gebeurd’ en zal vertellen dat hij zijn hoedje heeft doorverkocht, dat geloof ik niet.” De expert denkt dan ook dat het eerder om een cover-up gaat om de rest van het netwerk te beschermen.

Foto Belga / Federale politie