Hayman houdt Boonen van record

Australia's Mathew Hayman (R) sprints to win ahead of Belgium's Tom Boonen (L) and Great Britain's Ian Stannard (C) at the end of the 114th edition of the Paris-Roubaix one-day classic cycling race, between Compiegne and Roubaix, on April 10, 2016, in Roubaix, northern France. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Mathew Hayman heeft het droomscenario van Tom Boonen verknald. Onze landgenoot was op weg naar een historische vijfde overwinning in Parijs-Roubaix, maar werd in de spurt geklopt door de onbekende Australiër.

Een fietslengte. Meer heeft het niet gescheeld of Tom Boonen (foto links) was op zijn 35ste alleen recordhouder geworden in Parijs-Roubaix. Terwijl het uithangbord van Etixx-QuickStep de voorbije weken steevast tweede viool moest spelen, stond hij in zijn vertrouwde Hel wel op de eerste rij te koersen. Het leverde een beklijvende en überspannende finale op, waarin Boonen samen met Ian Stannard, Sep Vanmarcke, Edvald Boasson Hagen en vreemde een in de bijt Hayman (rechts) man tegen man streden om de felbegeerde kassei.Van medefavorieten Fabian Cancellara en Peter Sagan was toen al geen sprake meer. De twee tenoren raakten in de aanloop naar het Bos van Arenberg achterop en slaagden er nadien nooit meer in om terug te keren. Zeker toen Cancellara op 50 kilometer van de streep een schuiver maakte, waren de winstkansen van de Zwitser bij zijn laatste deelname helemaal in rook opgegaan.

Aan de kop van de wedstrijd werd vooral in de laatste tien kilometer slag om slinger gedemarreerd. Niemand van de vijf koplopers kon definitief een gat slaan en zo viel de beslissing pas op de Vélodroom in Roubaix. In de spurt geraakte Boonen niet meer over de verrassend sterke Hayman, de enige overlever van een vroege vlucht. Op zijn 37ste oogde de erelijst van de Australiër tot gisteren maagdelijk wit, al finishte hij wel al twee keer eerder in de top tien in de Hel. Nog straffer is dat Hayman anderhalve maand geleden zijn elleboog brak in de Omloop Het Nieuwsblad.

Boonen moest zo vrede nemen met een zure tweede plaats, voor Stannard. Vanmarcke, andermaal beresterk, greep net naast het podium.