Dexia hielp klanten bij belanstingontwijking

Dexia heeft via een dochteronderneming meer dan 1.600 offshores helpen oprichten via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. «Onvoorstelbaar», reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verontwaardigd.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Het gaat om het Luxemburgse advieskantoor Experta, dat van 2002 tot 2011 via Banque Internationale à Luxembourg (BIL) deel uitmaakte van de Dexia-groep. Dat melden De Tijd, Knack, MO* en Le Soir.

Klanten kregen de vennootschappen om bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey verborgen te houden. Het systeem begon al in de jaren 90 en ging door tot aan de ontmanteling van de groep eind 2011. Zelfs nadat Dexia in 2008 gered moest worden met Belgisch belastinggeld, hielp de groep klanten belastingen te ontlopen.

Het Brusselse hoofdkantoor zou op de hoogte zijn geweest van het offshoresysteem. Dat bewijzen onder andere nota's over de contacten tussen Dexia-mensen in Luxemburg en medewerkers van Mossack Fonseca. «Elke beslissing moet worden goedgekeurd door het hoofdkantoor in Brussel», klinkt het. Bovendien zetelden doorheen de jaren tal van Belgen in de raad van bestuur van BIL, zoals ex-premier Jean-Luc Dehaene en Dexia-toplui Axel Miller, Stefaan Decraene en François Narmon.

«Het is onvoorstelbaar dat een financiële instelling die recht gehouden werd met belastinggeld zich actief of passief ingelaten heeft met belastingontwijking», stelt Van Overtveldt. «Er moet een onderzoek komen naar deze activiteiten en de verantwoordelijkheden daarvoor.»