SpaceX slaagt erin deel van raket te laten landen op boot

SpaceX slaagt erin deel van raket te laten landen op boot
SpaceX slaagt erin deel van raket te laten landen op boot

Het Amerikaanse bedrijf SpaceX is er vrijdag voor de eerste keer in geslaagd om een deel van de raket Falcon 9 zacht te laten landen op een schip in de Atlantische Oceaan. Dat is te zien op beelden die ruimtevaartagentschap Nasa heeft verspreid. Het onderdeel van 70 meter landde op een onbemande boot tien minuten na de lancering van de Dragoncapsule naar het internationaal ruimtestation ISS vanop Cap Canaveral. De vorige vijf pogingen mislukten. In december slaagde SpaceX er al in om een deel van van de raketlanceerder te laten landen op de grond.
Als SpaceX erin slaagt om regelmatig onderdelen van een raket te recupereren bij de lancering, zal het bedrijf in de toekomst veel geld kunnen besparen. Bovendien kan het dubbele succes van SpaceX de markt van de lancering van satellieten, die momenteel wordt gedomineerd door Ariane Espace, totaal omgooien.
De Dragon heeft 3,1 ton vracht aan boord, waaronder voeding, meer dan 250 wetenschappelijke en onderzoeksprojecten die de komende maanden zullen worden uitgevoerd door astronauten in het ISS en een opblaasbare woonmodule, die zal worden vastgehecht aan het ISS. De capsule zal zondag aankomen bij het ruimtestation.
In juni vorig jaar ontplofte nog een Dragoncapsule nadat die gelanceerd werd naar het ISS.

Bron: Belga