Sp.a vraagt oprichting "Panama-commissie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositiepartij sp.a vindt dat er in de Kamer zo snel mogelijk een 'Panama-commissie' moet komen die zich buigt over het Belgische luik in de PanamaPapers. Kamerlid Peter Vanvelthoven deelt de "verontwaardiging" over het laatste luik in het verhaal, dat over Dexia. De rol van Dexia bestempelt de sp.a'er als "schandelijk". "Met de verontwaardiging die er nu is, is het nodig dit tot op de bodem uit te zoeken en dat kan volgens mij best via een Panama-Commissie", aldus Vanvelthoven aan Belga. Zaterdag raakte bekend dat ook Dexia, via haar Luxemburgse dochter Dexia Banque Internationale à Luxembourg (Dexia BIL) en dochterfiliaal Experta, jarenlang klanten hielp om vermogens in Luxemburg en Zwitserland te parkeren via Panamese schermvennootschappen. Meer nog: zelfs na de redding van Dexia door de belastingbetaler in 2008 werden deze praktijken verdergezet, tot Dexia BIL in 2012 werd verkocht.

Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven deelt de verontwaardigig over de zaak. "Het is toch echt onwaarschijnlijk dat een bank die met het geld van de gewone belastingbetaler is gered dan de rijkste bovenlaag de kans geeft belastingen te ontduiken of te ontwijken", aldus Vanvelthoven. Hij spreek van een "grenzeloos gebrek aan moraliteit".

Volgens Vanvelthoven wordt nu best een 'Panama-commissie' opgericht in de Kamer. "Dit dossier moet grondig uitgespit worden. In zo'n commissie kunnen we niet alleen verantwoordelijkheden achterhalen, maar ook wetgeving evalueren of bijsturen, denk aan de afkoopwet met het pardon voor grote fiscale fraudeurs. Ik denk dat de geesten ook daar aan het rijpen zijn."

Of het een echte onderzoekscommissie of eerder een bijzondere commissie (zoals de terreurcommissie) moet worden, laat Vanvelthoven nog in het midden.

bron: Belga