Ronde van het Baskenland – Alberto Contador vierde keer eindwinnaar

Ronde van het Baskenland - Alberto Contador vierde keer eindwinnaar

Alberto Contador (Tinkoff) heeft zaterdag voor de vierde keer in zijn carrière de Ronde van het Baskenland (WorldTour) gewonnen. De 33-jarige Spanjaard zette de 56e editie naar zijn hand met winst in de afsluitende tijdrit. Over 16,5 kilometer was hij in Eibar vijf seconden sneller dan de Colombiaan Nairo Quintano en achttien seconden sneller dan diens landgenoot Sergio Henao. Jurgen Van den Broeck was met een elfde plaats op 1:29 beste Belg. Louis Vervaeke, 17e op 1:43, en Maxime Monfort, 20e op 1:52, eindigden ook in de top twintig. Laurens De Plus viel daar met een 22e plaats op 1:55 net buiten.
In de eindstand heeft Contador twaalf seconden voor op Henao. Quintana is op 37 seconden derde. Henao eindigde ook vorig jaar al op de tweede stek, toen op dertien seconden van de Spanjaard Joaquim Rodriguez. Louis Vervaeke strandde op een zucht (één seconde) van de top tien. Hij werd op 3:15 elfde.
De Brit Adam Yates zette de eerste richttijd neer in het Baskenland, dat net zoals de voorbije dagen door het slechte weer werd geteisterd. De renner van Orica-GreenEdge legde de tijdrit af in 30:06. Een chrono die lange tijd op de tabellen zou blijven staan. Pas toen Nairo Quintana, op dat moment zesde in de stand, de tijdrit met een stevige klim van 6 kilometer beëindigde, moest Yates uit de hotseats. Quintana, nochtans geen specialist tegen de klok, deed maar liefst 48 seconden van de tijd van Yates.
Vervolgens kwam Contador, tweede in de stand op zes seconden van Henao, bijzonder sterk uit de hoek. Hij dook vijf seconden onder de chrono van Quintana. Ook leider Henao beet de tanden stuk op de tijd van Contador en strandde op 18 seconden.
Contador won de Ronde van het Baskenland eerder in 2008, 2009 en 2014. Met vier eindzeges deelt “El Pistolero” het record met zijn landgenoot José Antonio Gonzalez Linares, winnaar in 1972, 1975, 1977 en 1978. Dit seizoen zit de Tourwinnaar van 2007 en 2009 aan drie overwinningen. In februari won hij een etappe in de Ronde van de Algarve (2.1).

.bron: Belga