Rol Dexia “moet tot op de bodem uitgespit worden”

Rol Dexia "moet tot op de bodem uitgespit worden"

“Heel grof en oneerlijk”, zo bestempelt Groen-voorzitster Meyrem Almaci de rol van Dexia in de PanamaPapers. Volgens mediaberichten heeft Dexia via dochteronderneming Experta in Luxemburg meer dan 1.600 offshores helpen oprichten. Almaci vindt dat de kwestie “tot op de bodem” moet worden uitgezocht. De Tijd, Knack, MO* en Le Soir, die het Belgische luik van de zogenaamde PanamaPapers op zich hebben genomen, meldden zaterdag dat Experta van alle bankfilialen in de wereld veruit de meeste offshorebedrijven bestelde bij Mossack Fonseca. De klanten kregen de vennootschappen om bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey verborgen te houden.

Het systeem ging door tot aan de ontmanteling van de Dexia-groep eind 2011. Dat betekent dat Dexia zelfs nadat de groep in september 2008 gered moest worden met 3 miljard euro Belgisch belastinggeld nog jaren klanten hielp om via Panama belastingen te ontlopen, aldus de media.Groen-voorzitster Meyrem Almaci spreekt van “een grote schande”. “Met dat systeem zijn de gewone mensen jarenlang de pineut geweest. De regeringen gebruikten het belastinggeld van iedereen om de Dexia-groep te redden. En daarna ging die lustig verder om sommige van hun klanten te helpen zoveel mogelijk belastingen te ontduiken. Waardoor alle begrotingsinspanningen op de schouders van de gewone mensen terechtkwamen.”

Volgens Almaci rijst ook de vraag “of Belgen die in de raad van bestuur van BIL of Dexia zetelden, zoals ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V), Elio Di Rupo (PS) en Dexia-toplui Axel Miller, Stefaan Decraene en François Narmon, op de hoogte waren van die praktijken”.

Voor de Groen-voorzitster is het duidelijk: “Er moet een einde komen aan dergelijke fiscale onrechtvaardigheid. De tijd van solden voor de 1 procent moet voorbij zijn. Dit moet tot op het bot uitgespit worden.”

bron: Belga