Protest aan Poolse ambassade tegen nieuw anti-abortuswet

Protest aan Poolse ambassade tegen nieuw anti-abortuswet

Aan de Poolse ambassade in Brussel hebben zaterdag een honderdtal actievoerders van de “Alliantie Geef ons de Keuze terug” geprotesteerd tegen het nieuwe wetsvoorstel in Polen dat abortus volledig wil afschaffen. De betoging is een antwoord op het nieuwe anti-abortuswetsvoorstel in Polen dat abortus wil afschaffen. Abortus zou daardoor nog slechts kunnen plaatsvinden in drie extreme gevallen. “De abortuswet in Polen is één van de meest restrictieve is in Europa, we willen dus niet dat het nieuwe abortusverbod er komt. We willen net dat vrouwen méér rechten krijgen om abortus te plegen en niet minder”, aldus de woordvoerster.

De actievoerders droegen verschillende borden met boodschappen van solidariteit, maar hadden vooral kapstokken mee als symbool van de clandestiene abortussen waarop de vrouwen een beroep moeten doen bij gebrek aan veilige en legale ingrepen. De kapstokken werden ook opgehangen aan de Poolse ambassade.Het nieuwe wetsvoorstel kwam er na een oproep van enkele rooms-katholieke bisschoppen in Polen. Eerste minister Beata Szydlo en Jaroslaw Kaczynski, de leider van de conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) hebben het wetsvoorstel gesteund en dat zorgde voor veel onvrede bij het Poolse volk.

Vorig weekend verzamelden al duizenden mensen voor het Poolse parlement in Warschau om er actie te voeren tegen het abortusverbod. Zaterdag 9 april kwamen er opnieuw over heel Polen en op verschillende plekken in Europa mensen op straat om te protesteren.

bron: Belga