President Djibouti voor de vierde keer verkozen

President Djibouti voor de vierde keer verkozen
President Djibouti voor de vierde keer verkozen

Aftredend president Ismail Omar Guelleh is voor de vierde keer verkozen tot president van Djibouti, in de Hoorn van Afrika. Hij won in de eerste ronde van de verkiezing van vrijdag, die door verschillende oppositiepartijen werden geboycot. De president “veroverde tussen de 74 en 75 procent van de stemmen in Djibouti-stad en Balbala” in de peilingen van vrijdag, citeerde de Franse tv-zender RFI premier Abdoulkader Kamil Mohamed. De twee districten vertegenwoordigen 60 procent van de bevolking. In andere regio’s, zoals de stad Ali Sabieh, won de president tot 94 procent van de stemmen.
“De burgers van Djibouti hebben de weg van de wijsheid, de stabiliteit, de veiligheid en de ontwikkeling gekozen”, aldus de premier.
Drie van de zeven oppositiepartijen hadden de verkiezing geboycot, die ze een “maskerade” noemden. Het was dan ook te verwachten dat Guelleh een duidelijke overwinning zou boeken tegenover zijn belangrijkste tegenstander Omar Elmi Khaireh, die de oppositie vertegenwoordigt.
De 68-jarige Guelleh is pas de tweede president sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1977. Hij volgde zijn oom Hassan Gouled Aptidon op. Hij won de laatste verkiezing van 2011 met 80 procent van de stemmen.
Djibouti is slechts 23.200 vierkante kilometer groot, ongeveer drie vierde van de oppervlakte van België. Een kwart van de 900.000 inwoners leeft volgens de Wereldbank in extreme armoede. Het land ligt aan een geostrategisch belangrijke zeestraat, die de Indische Oceaan met de Rode Zee verbindt. Onder andere de Verenigde Staten en Frankrijk hebben er elk een grote militaire marinebasis. Ook China wil er een basis oprichten met duizenden militairen.

Bron: Belga