John Kerry brengt verrassingsbezoek aan Afghanistan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zaterdag een onaangekondigd bezoek aan Afghanistan gebracht. Hij zal in Kaboel president Ashraf Ghani en premier Abdullah Abdullah ontmoeten. Kerry hoopt met zijn bezoek de sputterende Afghaanse eenheidsregering een duwtje in de rug te geven. Afghanistan was in september 2014 in een politieke impasse geraakt na de Afghaanse presidentsverkiezingen van 2014, omdat de twee kandidaten Ashraf Ghani en Abdullah Abdullah het niet eens raakten over de verkiezingsuitslag. Na bemiddeling van Kerry werd overeengekomen om een regering van nationale eenheid op te richten.

Die overeenkomst maakte een eind aan de politieke crisis, maar het is duidelijk dat de Afghaanse eenheidsregering sindsdien niet bepaald in eenheid heeft uitgeblonken. Zo stapte de minister van Binnenlandse Zaken onlangs nog op wegens "interne meningsverschillen". Andere sleutelposities raken wegens de onenigheid niet ingevuld. In combinatie met de toenemende werkloosheid en de slechter wordende veiligheidsomstandigheden sinds het einde van de Navo-missie in 2014, zorgt dit ervoor dat het vertrouwen van de Afghanen in hun bewindvoerders stelselmatig afneemt.

Met zijn onverwachte bezoek wil Kerry nu "de nadruk leggen op de Amerikaanse steun aan de Afghaanse regering", zo zegt John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse minister. Daarnaast wil hij ook "zijn steun uitspreken aan de inspanningen van de Afghaanse regering om een einde te maken aan het geweld, via het vredes- en verzoeningsproces met de taliban", zo klinkt het nog.

Bron: Belga