Onbewuste vooroordelen spelen in het nadeel van zwarte patiënten

Een vijfde van de blanke geneeskundestudenten in Amerika denkt dat de Afro-Amerikanen minder gevoelige zenuwuiteinden hebben en dus beter tegen pijn kunnen. Het is één van de vele foute veronderstellingen die ervoor zorgt dat zwarte patiënten in Amerika vaak niet correct behandeld worden.

Afro-Amerikanen met pijn worden, in vergelijking met hun blanke landgenoten, nog vaak onderbehandeld. Het is al jarenlang een groot zeer van de Amerikaanse gezondheidszorg en een onderzoek heeft nu uitgewezen dat misvattingen bij de Amerikaanse geneeskundestudenten mee aan de oorzaak liggen van het probleem.Onderzoekers van de universiteit van Virginia legden de studenten een vragenlijst voor. Daarop stonden een aantal stellingen over de verschillen tussen blanke en zwarte mensen. Sommige stellingen waren correct, andere waren niet volledig accuraat of zelfs volledig verzonnen, zoals dat de zenuwuiteinden van zwarten minder gevoelig waren of dat het bloed van zwarten sneller stolt.

Uit de resultaten bleek dat de helft van de studenten minstens één niet-correcte stelling voor waar had aangenomen. Meer nog, zij die niet juist hadden geantwoord, bleken pijn bij zwarten vaker lager in te schatten dan bij blanken en niet adequate voorstellen voor behandeling aan te raden.

Het is niet de eerste keer dat onderzoeken de verschillen in behandeling van blanken en zwarten blootleggen. Cijfers uit 2000 toonden eerder al aan dat driekwart van de blanke patiënten met gebroken ledematen in Atlanta pijnstillers kregen. Bij zwarte patiënten was dat slechts de helft. Vorig jaar werd in een studie ook aangetoond dat zwarte kinderen met appendicitis minder pijnstillers kregen dan hun blanke leeftijdsgenoten.

Foto Pixabay