Wat je scheten over jou verklappen

Foto Pixabay

Terwijl sommige mensen schaamteloos scheten durven laten in het gezelschap van anderen, blijven anderen liever ongemakkelijk met krampen in hun buik zitten. Ook al durven we het niet toe te geven, iedereen laat af en toe wel eens een protje. Maar wist je dat die windjes heel wat vertellen over jouw gezondheid? 

Volgens onderzoekers van de universiteit in Ohio laten mensen gemiddeld tien tot twintig keer per dag een gaswolkje vliegen. En terwijl sommige van die windjes luide maar geurloze knallers zijn, zijn andere stille stinkers. Dat komt omdat broccoli, uien, eieren en vlees veel zwavel bevat, een stofje dat ook de stank van rotte eieren veroorzaakt. Als je lichaam deze voeding afbreekt, komt dit stofje vrij en produceer je ietwat onsmakelijke gassen.Als je voortdurend scheten laat die naar eieren ruiken, moet er toch een alarmbelletje afgaan. Die geur wijst namelijk op een grote hoeveelheid aan waterstofsulfide en dat kan erop wijzen dat je darmwand beschadigd is. In het ergste geval is je darm ontstoken of is er zelfs sprake van darmkanker.

Wie over het algemeen veel gasbommetjes produceert, heeft hoogstwaarschijnlijk problemen met het verteren van zetmeel of suiker.

Foto Pixabay