De rijke historie van Samsung TV’s

Al jarenlang is Samsung wereldwijd de marktleider als het aankomt op televisietoestellen. Zo’n positie behoudt je natuurlijk niet zonder de nodige inspanningen en innovaties, anders is het niet meer dan een lege doos. Niet zomaar iedereen mag die titel immers voeren. Samsung Discover Blog bekeek de televisietoestellen van de Koreaanse techgigant eens van dichterbij en ontdekte een opvallend indrukwekkend geschiedenis. De productie van Samsung TV’s begon al in de jaren zeventig, maar vooral in de afgelopen twintig jaar zette het bedrijf enkele knappe mijlpalen neer.

’s Werelds eerste digitale TVDigitale televisie is tegenwoordig niet meer weg te denken, maar analoge toestellen hebben lang de plak gezwaaid. In 1998 werd de eerste stap echter gezet naar betere beeldkwaliteit en een drastische verhoging van het aantal zenders. Samsung begon toen met de massaproductie van ’s werelds eerste digitale televisie, een idee dat analoge televisie ondertussen de vergetelheid heeft ingeduwd.

’s Werelds grootste LCD-TV

In 2004 waren LCD-televisies de crème de la crème. LCD houdt in dat er vloeibare kristallen door middel van elektrische schokken de draairichting van het licht kunnen veranderen. Samsung imponeerde toendertijd door ’s werelds grootste exemplaar te verkopen. Het beeldscherm van 46 inch (ofwel 117 centimeter) was goed voor een record, al kwam dat met een prijskaartje van 13.500 dollar (11.900 euro). Het record voor de grootste LCD-televisie staat momenteel op naam van BOE, met een scherm van 110 inch (280 centimer), al evenaarde Samsung dat record ook.

’s Werelds dunste ledtelevisie

De ‘Touch of Color’-TV in 2008 was opnieuw een gamechanger. Dankzij de dual-color bezel past de rand van het beeld zich aan aan de hoek of aan de lichtcondities. Zo krijgt iedereen in de kamer hetzelfde kijkplezier. Een jaar later verscheen de dunste ledbeeldbuis op de markt, met een dikte van amper 29,9 millimeter. De technische kneepjes zijn dezelfde als bij een LCD-televisie, maar de CCFL-lampen maken plaats voor ledlampjes. Zo wordt de televisie een pak dunner, verbruikt het toestel minder energie en bovendien is de beeldkwaliteit beter.

’s Werelds eerste HD 3D TV

2010 was een druk jaar voor Samsung. Om te beginnen bracht het een Smart Hub voor televisietoestellen, dat de aankoop van spelletjes en films mogelijk maakt vanuit je luie zetel. Daarnaast lanceerde het bedrijf ook ’s werelds eerste Full HD 3D TV. Driedimensionale, high-definition beelden gaven zo weer een nieuwe lading thuiskijken.

‘ Werelds eerste …

Samsung lijkt nog lang niet klaar met televisies te vernieuwen. Zo lanceerde het Koreaanse bedrijf onlangs de eerste cadmium-vrije SUHD-televisie met Quantum dot display. Dat zorgt voor de beste beeldkwaliteit, helderheid, contrast én levensechte kleuren. Bij deze techniek wordt bovendien enkel licht gebruikt waar nodig, wat er ook nog eens voor zorgt dat het toestel minder energie verbruikt. Kers op de taart is de afwezigheid van het zware metaal cadmium, wat het aantal gezondheidsrisico’s drastisch verlaagt.