Vermoedelijke Syrië-ronselaar Khalid Boulodo opnieuw in de cel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse raadkamer heeft vrijdag de aanhouding verlengd van Khalid Bouloudo. De man, die in 2006 tot 5 jaar cel veroordeeld werd als lid van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), was eind januari 2015 opnieuw opgepakt omdat hij ervan verdacht werd Syrië-strijders te smokkelen. Enkele maanden later kwam hij onder strikte voorwaarden vrij, maar begin deze week werd hij opnieuw aangehouden omdat hij die voorwaarden niet naleefde. Vrijdag bevestigde de raadkamer zijn aanhouding. Bouloudo werd in 2006 tot 5 jaar cel veroordeeld omdat hij samen met 12 andere mannen een Belgische cel zou gevormd hebben van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid. De man zat zijn straf uit, maar eind januari werd hij opnieuw opgepakt, samen met drie andere mannen, Mohamed Zaouad, Saïd El Amraoui en Bilal El Idrissi.

Volgens het federaal parket zouden Bouloudo en Zaouad vanuit een recent opgericht moskee in de Maaseikse deelgemeente Neeroeteren mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben. El Idrissi zou op de luchthaven van Düsseldorf tegengehouden zijn toen hij op het punt zou gestaan hebben om naar Syrië te reizen terwijl El Amraoui naar Syrië zou getrokken zijn en teruggekeerd zijn.

De vier hebben steeds ontkend dat ze mensen zouden geronseld hebben voor de gewapende strijd in Syrië of zelf naar Syrië getrokken zouden zijn, en kwamen na enkele maanden vrij.

bron: Belga