Verboden betoging Molenbeek: 38 personen krijgen boete, 8 andere gerechtelijk aangehouden

Verboden betoging Molenbeek: 38 personen krijgen boete

Bij de verboden betoging van extreemrechts van vorige zaterdag in Sint-Jans-Molenbeek, en de tegenbetoging, zijn in totaal 8 personen gerechtelijk aangehouden. Achtendertig anderen krijgen een boete van 175 euro. Dat deelt politiezone Brussel-West mee, die een week na de betoging de balans opmaakt. De politie zegt ook dat de persoon die een cameraploeg van een Italiaanse televisiezender aangevallen heeft, geïdentificeerd is. Zoals al langer bekend werden twee personen aangehouden omdat ze een ongeval hadden veroorzaakt met vluchtmisdrijf. Ze reden een vrouw aan nadat ze het politiecordon hadden willen doorbreken, vluchtten weg, maar konden dezelfde dag nog opgepakt worden. Vier anderen, twee extreemrechtse betogers, twee tegenbetogers, werden gerechtelijk aangehouden voor het aanzetten tot rellen. Nog twee anderen werden aangehouden voor slagen en verwondingen.

Van de 38 personen die een boete van 175 euro in de bus mogen verwachten, werden er 31 zaterdag al opgepakt. Zeven anderen werden herkend op basis van camerabeelden. De politie deelt nog mee dat de persoon die een cameraploeg van een Italiaanse tv-zender aangevallen heeft, geïdentificeerd is. Hij zal verhoord worden door de politie, overeenkomstig de Salduz-wetgeving, klinkt het.

Na een oproep van de extreemrechtse groep Génération Identitaire om te betogen op het Gemeenteplein in Molenbeek waren alle betogingen en tegenbetogingen in het hele Brusselse Gewest verboden. Hoewel er uiteindelijk weinig gevolg werd gegeven aan de oproep tot betogen van extreemrechts, volgens de politie vanwege de ontradende aanpak, ontstond er toch onrust toen groepen jongeren uit Molenbeek en omliggende gemeenten aan het gemeentehuis verzamelden.

bron: Belga