Toeristische sector in Brussel eist dringend maatregelen

Toeristische sector in Brussel eist dringend maatregelen

De hotels in Brussel hadden in de paasvakantie gemiddeld ruim 50 procent minder gasten, een “ongeziene” toestand die meteen maatregelen vergt. “Anders zal het te laat zijn”, zo heeft de secretaris-generaal van BHA (Brussels Hotels Association), Rodolphe Van Weyenbergh, vrijdag gewaarschuwd. Ook de restaurants, cafés en toeristische attracties hebben door de terreuraanslagen van Brussel en Zaventem veel minder volk over de vloer gekregen in de vakantie die dit weekend afloopt. “De toestand is onhoudbaar. We kunnen niet anders dan aan de alarmbel trekken. We stevenen op een sociale ramp af, met faillissementen en massale ontslagen”, aldus Rodolphe Van Weyenbergh.
Hij erkent dat hij na de “lockdown” ten gevolge van de aanslagen van Parijs constructieve gesprekken had met federale en Brusselse regering, maar vraagt de autoriteiten “onmiddellijk” beslissingen te nemen.

De werkloosheid wegens overmacht, die tot eind april geldt, moet verlengd worden volgens Van Weyenbergh, die de belangen van 90 procent van de hotels in de hoofdstad verdedigt. Hij vraagt ook twee bijkomende maatregelen: de afschaffing van de toeristenbelasting en gewone werkloosheid zonder voorwaarden.Ook Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van Mini-Europe en Océade, pleit voor dringende hulp, zoals “de oprichting van een calamiteitenfonds voor het Brusselse toerisme”. Mini-Europe had 60 tot 65 procent minder klanten in de paasvakantie, het waterpretpark tekende een daling van 30 procent op.
De Brusselse federatie Ho.Re.Ca vergadert over maatregelen voor de ondersteuning van de horecasector in de hoofdstad.

bron: Belga