Steeds minder asielzoekers op weg naar Griekenland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voorbije week hebben meer dan 1.700 vluchtelingen Griekenland bereikt. Dat is een drastische terugval in vergelijking met het begin van het jaar, zo blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Tussen 31 maart en woensdag 6 april hebben 1.758 mannen, vrouwen en kinderen de oversteek naar een van de Griekse eilanden gemaakt, zo zegt de organisatie. Daarmee is er sprake van een opmerkelijke daling. Twee weken geleden kwamen er nog 5.293 mensen aan. En in de eerste drie maanden van het jaar was er zelfs sprake van zowat 1.700 mensen per dag die Griekenland wilden bereiken.

Opvallend is dat er op dinsdag 5 april zelfs geen vluchtelingen in Griekenland aankwamen. Het is voor het sinds vorig jaar dat er op een hele dag geen enkele nieuwkomer in het land geregistreerd werd.

De mededeling van IOM vermeldt geen verklaring voor de terugval van het aantal nieuwe vluchtelingen in Griekenland. Maar mogelijk moet de oorzaak onder meer gezocht worden bij het Europees-Turkse akkoord over de uitwisseling van vluchtelingen.

Sinds begin dit jaar hebben er in totaal al 152.461 vluchtelingen de zee overgestoken richting Griekenland, aldus nog IOM. Daarnaast hebben al 19.322 mensen de Middellandse Zee richting Italië overgestoken.

Nog volgens de organisatie zijn sinds 1 januari al 714 mensen omgekomen bij pogingen om met nauwelijks zeewaardige boten de Middellandse of Egeïsche Zee over te steken.

bron: Belga