Regering van Madagascar neemt ontslag

door
Belga
Leestijd 1 min.

De regering van de Oost-Afrikaanse eilandstaat Madagascar heeft ontslag genomen. Dat is vrijdag in het presidentieel paleis meegedeeld zonder nadere verklaringen.

Volgens waarnemers zou binnen de regering al langer onenigheid bestaan tussen president Hery Rajaonarimampianina en premier Jean Ravelonarivo, die sinds januari 2015 op post is. De 56-jarige eerste minister had enkele dagen geleden nochtans gezegd dat hij nooit zou aftreden.

Zijn kabinet zal tot de vorming van een nieuwe regering de zaken blijven waarnemen, zei Ravelonarivo op de Franse nieuwszender RFI.

De eilandstaat in de Indische Oceaan lijdt sinds een putsch in 2009 aan politieke instabiliteit. Door het natuurfenomeen El Niño wordt het eiland ook geteisterd door droogte, die volgens de Verenigde Naties bijna twee miljoen Malagassiërs heeft getroffen. Bovendien viel de vanilleoogst tegen op Madagascar, dat wereldwijd de belangrijkste leverancier van vanillestokjes is. De recente oogst leverde slechts 1.300 ton op in plaats van de gewoonlijke 2.000 ton vanille.

In Madagascar moet meer dan 90 procent van de bevolking dagelijks rondkomen met minder dan twee dollar. De eilandstaat bezet de vierde plaats wereldwijd wat betreft chronische ondervoeding.

bron: Belga