Negenendertig leden van belangrijkste Colombiaanse bende opgepakt

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Colombia zijn minstens 39 leden va de Clan Usuga, de belangrijkste bende in het land, opgepakt, na een "gewapende staking" waarbij zes doden vielen. Dat melden de autoriteiten donderdag. "De afgelopen 48 uur werden er 39 arrestaties uitgevoerd binnen deze organisatie", aldus president Juan Manuel Santos. "We gaan deze criminele bende van Clan Usuga oprollen."

De arrestaties vonden plaats tijdens een dertigtal operaties in negen regio's in Colombia, waarbij ook "29 vuurwapens, 55 granaten en talrijke explosieven" in beslag werden genomen, zei minister van Defensie Luis Carlos Villegas. Volgens de speurders hebben enkele van de gearresteerde bendeleden "geld aangeboden om politieagenten te doden in de regio van Uraba". Lokale media melden dat ook de leider van de bende, "el negro Andrés" werd gearresteerd.

De "gewapende staking" die Clan Usuga vorige week uitriep, resulteerde in de dood van zes personen, onder wie twee politieagenten en een militair, en het openbare leven werd stilgelegd in tiental dorpen in het noordwesten van het land.

Volgens de autoriteiten is de bende verantwoordelijk voor de uitvoer van tonnen cocaïne naar Centraal-Amerika en de Verenigde Staten vanuit Colombia, dat in 2014 volgens de Verenigde Naties 442 ton cocaïne produceerde.

De Clan Usuga, die ook Los Urabeños wordt genoemd omdat ze vooral acties in de regio van Uraba, komt voort uit de massale demobilisatie van extreemrechtse paramilitaire milities tussen 2003 en 2006, onder het regime van Alvaro Uribe. Volgens analyses zullen rechtse criminele bendes als deze de volgende zware bedreiging worden voor de veiligheid in het land van zodra de regering een vredesakkoord zal bereikt hebben met de extreemlinkse guerillastrijders.

Bron: Belga