Nederlandse onderzoeksjournalist Stegeman loopt opnieuw legerbasis binnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is de Nederlandse onderzoeksjournalist Alberto Stegeman, in een poging de beveiliging te testen, opnieuw gelukt om een legerbasis binnen te komen. Dat laat hij zondag zien in zijn programma Undercover in Nederland op SBS6. In 2008 veroorzaakte Stegeman ophef door binnen te dringen op militair vliegveld Woensdrecht en daar dichtbij de gevechtsvliegtuigen te komen. Op de kazerne in Havelte wist hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af te rijden. De uitzending noopte de Nederlandse defensie indertijd om extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

Dit keer wist de journalist, gehuld in camouflagekleding, de militaire basis Oirschot binnen te komen. Op beelden is te zien dat hij daar ongestoord tussen geparkeerde militaire voertuigen doorloopt. Stegeman: "Er zit een pijnlijk groot lek in de beveiliging van defensie. En dat in deze tijden van terreur".

De partij D66 wil uitleg van de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert over de beveiliging. "Het is zeer zorgelijk dat het met de beveiliging van deze kazerne zo slecht gesteld is", aldus Kamerlid Salima Belhaj. "Wat zegt dat over de andere kazernes? Juist in deze tijden van terreurdreiging, wanneer kazernes een mogelijk doelwit zijn, moet de beveiliging maximaal op orde zijn. Defensiepersoneel mag vanuit voorzorgsmaatregelen niet in uniform de straat op, maar nu blijkt dat onze militairen op de eigen kazerne, waar zij zich veilig moeten voelen, mogelijk blootstaan aan gevaar door gebrekkige beveiliging."

bron: Belga