Nederlandse Biljartbond discrimineert met zondagwedstrijd

Nederlandse Biljartbond discrimineert met zondagwedstrijd
Nederlandse Biljartbond discrimineert met zondagwedstrijd

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) discrimineert door wedstrijden op zondag te organiseren. Deze uitspraak heeft het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens gedaan. Een man die wegens zijn geloof niet op zondag mag sporten, had een klacht tegen de bond ingediend. De biljartbond heeft al laten weten het schema van de landelijke finales aan te passen aan de biljartvereniging van de klager. In de competitie van de KNBB zijn sommige wedstrijden op zondag. De gereformeerde man had al een paar keer gevraagd om zijn wedstrijden op andere dagen te mogen spelen, maar dat was niet mogelijk. De bond verwacht doorgaans op zondag namelijk de meeste spelers en bezoekers.

Het organiseren van biljartwedstrijden op zondag is in het nadeel van mensen die vanwege hun geloof die dag niet mogen sporten, vindt het college. De KNBB heeft niet kunnen aantonen dat er minder spelers en bezoekers komen als de zondag wedstrijdvrij wordt gehouden. En omdat er geen goede reden is aangevoerd voor het organiseren van wedstrijden op zondag, concludeert het college dat de KNBB verboden onderscheid maakt op basis van godsdienst.Uitspraken van het college zijn niet bindend, legt een woordvoerster uit. Ze worden in de praktijk wel vaak opgevolgd. In deze zaak noemt de woordvoerster het positief dat de biljartbond al heeft aangegeven de speelschema’s enigszins te zullen aanpassen.
Het college beschermt de mensenrechten en heeft de wettelijke taak schendingen daarvan te onderzoeken. Ook geeft het college rapporten en adviezen uit. Iedereen kan er bovendien een klacht over discriminatie indienen.

Bron: Belga