Landbouwer wil 7.000 obussen terug van DOVO

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een 53-jarige landbouwer uit Langemark-Poelkapelle vraagt aan het hof van beroep in Gent de teruggave van zijn 7.000 obussen. De man is de derde generatie die op de boerderij woont en al even lang wordt alles wat uit de grond wordt gehaald rond de Eerste Wereldoorlog opgeslagen op het erf. Volgens zijn advocaat gebeurde dat niet in alle anonimiteit, maar wist iedereen in de streek van die collectie, inclusief de burgemeester. "Die kwam er bijvoorbeeld langs met de ambassadeur van Nieuw-Zeeland." Maar toen in 2014 de politie langskwam na de diefstal van enkele collectiestukken, verwittigde die onmiddellijk de ontmijningsdienst DOVO. "Alles werd in een container gegooid, dus zo gevaarlijk zal het wel allemaal niet geweest zijn", pleitte zijn advocaat.

In eerste aanleg kreeg de landbouwer een boete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel, maar daar is het voor hem niet om te doen. "Hij wil de ongevaarlijke objecten terug. Van de 7.000 stuks, werden er door DOVO maar 54 weerhouden als 'gevaarlijk'."

Het openbaar ministerie is akkoord met een opschorting van straf, maar blijft erbij dat alles moet verbeurd verklaard worden. Uitspraak op 13 mei.

bron: Belga