Fabian Cancellara wil plaats in geschiedenisboeken

Fabian Cancellara wil plaats in geschiedenisboeken

Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) doet zondag een gooi naar een vierde overwinning in Parijs-Roubaix. “Natuurlijk zou ik graag op gelijke hoogte staan met Tom Boonen en Roger De Vlaeminck”, aldus “Spartacus”, die zijn laatste Roubaix rijdt. De Zwitser werd vorige week tweede in de Ronde van Vlaanderen en was nadien, tot tranen toe, ontgoocheld. “Wat ik heb geleerd van de Ronde? Wel, dat ik er niet gewonnen heb. Je kan die twee klassiekers niet met elkaar vergelijken. In Parijs-Roubaix begin je met een nieuw blad. Het is de meest speciale eendagskoers die er is. Zelfs nu kan je nog niet voorspellen hoe de koers zondag kan zijn. Je kan een tactiek uitstippelen, maar als het regent, krijg je weer een andere wedstrijd.”

Met Parijs-Roubaix was het bijna liefde op het eerste gezicht, meer dan met de Ronde van Vlaanderen, waar hij langer moest wachten op die eerste zege. “Klopt, mijn eerste Roubaix gaf ik wel op bij de tweede bevoorradingszone, maar daarna liep het altijd goed. In mijn tweede Roubaix streed ik al mee voor de winst (4e in 2004). Het is een wedstrijd die meer vraagt dan gewoon goede benen, je moet ook mentaal sterk zijn, niet kraken na pech, want het kan nog keren. Je mag er niet te snel de moed opgeven.”Cancellara gelooft ook dat Tom Boonen het hem niet gemakkelijk zal maken. “Ik houd zeker rekening met hem. Zoals ik al zei: Roubaix is de ronde niet. Het team rond hem zal goed moeten nadenken over de tactiek die ze zullen hanteren en het zal afwachten zijn wat ze gaan doen na het Bos van Walleers. Ze zijn sterk, zoals er ook andere sterke teams zijn. Tom is een favoriet voor zondag, zeer zeker. We hebben al mooie duels uitgevochten. We zijn nu de ‘oudjes’ in het peloton en de jongeren treden ook op het voorplan en zijn hongerig, maar ik ben ook hongerig naar die zege en Tom ook. Hij is een favoriet, net zoals Peter Sagan. Hij heeft er misschien nog geen resultaat gereden, maar het is een koers die hem ook ligt, zeker met zijn achtergrond als mountainbiker kan hij daar ook uit de voeten. Ik verwacht hem ook vooraan. Vanmarcke? Ja, hij ook. Las Boom en de renners van Lotto Soudal zie ik ook meestrijden. Wie goed was in de Ronde, zal dat ook zondag zijn. Alleen het blok van Team Sky is anders samengesteld.”

Na de Ronde van Vlaanderen was Cancellara emotioneel, groette hij het publiek uitgebreid en vloeiden er tranen. “Ik weet nog niet hoe ik zondag ga reageren. Ik probeer daar ook niet te veel mee bezig te zijn. Ik mag er niet te veel aan denken dat het mijn laatste Roubaix wordt. Ik moet dat uit mijn hoofd zetten, het mag niet te veel spoken en ik mag er zeker niet van wakker liggen. Ik moet zondag uitgerust aan de start staan, anders wordt het een lange Roubaix. Ik koers zondag om te winnen.”

Cancellara won in 2006, 2010 en 2013. Welke de mooiste was? “Dat kan je niet kiezen. De eerste was speciaal omdat het mijn eerste was, die van 2010 was na een lange solo en dan in 2013 was er die sprint met Vanmarcke. Elke van die overwinningen koester ik, je kan die keuze niet maken.”

bron: Belga