Aantal vluchtelingen in Duitsland drastisch gedaald

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de sluiting van de Balkanroute is het aantal nieuw aangekomen vluchtelingen in Duitsland drastisch gedaald.

In maart werden nog 20.608 asielzoekers geregistreerd, zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vanmorgen in Berlijn. In februari waren dat er nog 61.428, in januari rond de 90.000.

Het aantal asielaanvragen lag in maart duidelijk boven het aantal nieuwe registraties. Zo vroegen vorige maand in Duitsland bijna 60.000 mensen asiel aan. Oorzaak is volgens de bevoegde Federale Dienst voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) dat de verwerking van de aanvragen veel vertraging heeft opgelopen en vele mensen pas lang na hun aankomst een asielaanvraag konden indienen.

"Het aantal asielaanvragen stijgt", zei de Maizière. "Het aantal dat naar Duitsland komt, daalt". Dat is slechts een schijnbare tegenstrijdigheid. Het betekent veeleer dat de verwerking van oude aanvragen voorrang krijgt". Het aantal onafgewerkte aanvragen bij de BAMF steeg inmiddels naar meer dan 400.000.

De Maizière wil nog geen prognose geven voor het verwachte aantal asielzoekers over het hele jaar, ook niet in de komende weken. "Ik weet dat velen daarop wachten". Een prognose is momenteel niet ernstig, argumenteerde hij. Daarvoor is de verdere ontwikkeling van de vluchtbewegingen te weinig voorspelbaar.

bron: Belga